Guatemala met moeders!
Door: Egberdien
Blijf op de hoogte en volg Egberdien
21 Oktober 2009 | Guatemala, Antigua
Adventures in Guatemala!!
Na twee super gezellige weken met mijn moeder in Guatemala is het weer hoog tijd voor een berichtje. Maandag 5 oktober vertrok ik om 8 uur vanuit San Cristobal de las Casas, MEXICO naar Antigua, GUATEMALA. Een vreselijke lange rit door de bergen met scherpe bochten in de weg. Dit betekent niet dat de chaffeur hiervoor afremt….dus het is net een achtbaan! En dan 13 uur lang!! Om 8 uur ‘s avonds (tijdverschil 1 uur Mexico en Guatemala) kwam ik aan bij Silvia en Rolando. Heerlijk om weer ‘thuis’ te zijn. Ze zijn nog steeds even vriendelijk en zelfs mijn ‘eigen’ kamer (van vorig jaar) was nog vrij!! Dus ik had weer de kamer met privebadkamer. Helemaal super! Na wat bonen gegeten te hebben ben ik lekker gaan douchen, spullen uitpakken en een tukkie gaan doen.
Dinsdagochtend 7 uur ontbijt in Casa Rolando, en wat blijkt…. het huis zit weer vol met Hollanders! Een stel, Rob en Marlous, welke al bijna 6 maanden in Antigua zijn en twee meiden, Maartje en Gisela, welke er nog maar net zijn en Spaans komen leren en vrijwillegerswerk gaan doen in Quetzaltenango. Erg gezellig allemaal uiteraard, na 2 weken Mexico geen enkele Hollander gezien te hebben is het toch erg lekker weer Nederlands te praten. Na de lunch ben ik met Marlous, Rob, Marjolein (vrijwilliger van Los Ninos) en Alejandra (de oudste dochter van Silvia & Rolando) naar IGLESIA DE SANTA CLARA geweest. Dit zijn ruines van de kerk die er ooit gestaan heeft. Ze zijn druk dit allemaal te renoveren. Om half 6 nam ik de taxi naar het VLIEGVELD om mama op te halen. Voor 20 euro een privetaxi die samen met mij daar 2 uur heeft staan wachten tot mams eindelijk naar buiten kwam. En ze straalde helemaal, had wel zin in dit avontuur! Om 9 uur thuis, nog wat eten en scrabble spelen in het Spaans met Marlous, Rob en Silvia.
Woensdag zijn we eerst naar de sportschool (La Fabrica) gegaan, taiboa en pilates les. Dat hebben we geweten….wat een spierpijn hebben we daar aan overgehouden… was weer hard nodig wat sporten, dat bleek wel! Daarna zijn we naar Zamora (de Spaanse school) gelopen om een uitje te regelen voor donderdag naar de Macadamia Farm. Vervolgens naar La Fuente voor een liquado en een lekker stuk taart! Zitten we daar lekker van ons taartje te genieten, horen we opeeens een hoop herrie van de straat, dus wij snel kijken…. kwam er een vrachtwagen voorbij vol met GEVANGENEN!! Brrr wat een enge mannen en schreeuwen dat ze deden! Na de lunch zijn we naar het ziekenhuis Hermano Pedro geweest, heb ik mama de kinderen met de HAZENLIPJES laten zien. Daarna naar de markt en vooral de ARTESANIA markt, want mama is een echte toerist!! Ze vind al die souvenirs errug leuk ;)
Donderdag zijn we uiteraard weer gaan sporten (we hebben een abonnement genomen!) en hebben we lekker op het Sky Café gezeten met een liquado! Na de lunch zijn we met 4 andere Hollanders naar de MACADAMIA FARM geweest, dit zijn noten waar olie inzit. Hier kregen wij een gratis noot (om te proeven), uitleg over de biologische farm, macadamia chocolade (!) en een gratis gezichtbehandeling met de olie uit die noot. Erg leuk allemaal! ‘s Avonds zijn we nog naar Café No Se geweest met Maartje en Gisela om een borreltje te drinken.
Vrijdag zijn we met de chickenbus naar ALOTENANGO gegaan, het plaatsje waar ik vorig jaar vrijwilligerswerk gedaan heb. Inmiddels staat er een supermooie nieuwe school!! Wat een verandering…vorig jaar zaten we nog in oude gebouwen zonder ramen en met golfplaten, nu staat daar midden in zo’n arm dorp een grote school, 2 verdiepingen met glas, volop wc’s (vorig jaar was er maar 1 wc…) en een grote keuken. Echt super! Anna nog gedag gezegt (Julio was er niet) en Marjolein gezien, die was aan het werk.
Na de lunch is mama naar kapper Frank geweest, volgens de Hollanders hier de enige goede kapper. Voor 4,50 euro hebben ze weer een mooi modelletje in haar haar geknipt. Dit was hard nodig want ‘s avonds hadden we een BRUILOFT!! Het nichtje van Silvia (onze gastmoeder) ging vrijdagavond voor de wet trouwen. Hier gaat dat in twee delen. Eerst voor de wet en een week later in de kerk en groot feest. Eigenlijk is er bij het eerste gedeelte alleen familie aanwezig, maar wij mochten ook mee van Silvia. Iris (het nichtje) had een cocktailjurkje aan (in de kerk mag ze haar echte jurk pas aan) en Sergio liep netjes in pak. Er kwam een vrouw bij hen in de tuin om het plechtige gedeelte te volbrengen. Daarna mochten anderen nog speechen en moesten de getuigen tekenen. Niet twee getuigen elk zoals in Nederland, maar iedereen die wilde getuigen mocht komen tekenen! Het blaadje was bijna te klein voor al die handtekeningen….. Daarna was er een maaltijd voor iedereen en als toetje carrotcake met frosting!! Heerlijk! Na het eten was het feest weer afgelopen.
Zaterdag zijn mams en ik met familie Alvarez (Silvia, Rolando, Alejandra, Sophia en David) naar de DIERENTUIN geweest in Guatemala City. Een erg gezellige dag, mooie dierenpark en lekker pizza gegeten. We kwamen op dit idee doordat Alejandra de hele week huiswerk had van school over dieren en wat ze eten ed. Het leek ons een leerzaam en gezellig uitje en dat is het ook zeker geweest!! Op de terugweg nog wat gewinkeld in Guate en Antigua.
Zondag zijn we weer gaan sporten, we moeten ons abonnement natuurlijk wel benutten! Daarna naar de kerk geweest. Van Johan (mijn broertje die een paar maanden geleden ook in Antigua is geweest) hoorde we van IGLESIA del Camino. Dit is een tweetalige kerk, eerst Engels dan Spaans. Hierdoor duurt de dienst ook wel twee keer zolang… Om 12 uur was er weer het DAKLOZENVOETBAL!! Erg leuk al die enthousiaste daklozen en ook nog best veel vrijwilligers. Er was ook een cameraploeg die kwamen filmen van Metrovision 9 (www.metrovision9.com). Ze wilden Marjolijn, die nu het daklozenproject op zich heeft genomen voor Por Eso, interviewen. Maar omdat haar Spaans nog niet optimaal is vroeg ze mij erbij, dus ik ben geinterviewd en ben maandags op TV geweest!! Wie had dat ooit gedacht!! Helaas heb ik het zelf niet gezien en heb ik het filmpje ook nog niet online gevonden. Hopelijk gaat dat nog wel lukken, ben namelijk erg benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben. Na het voetballen zijn we met een groep Hollanders lekker in het park gaan zitten, in een kroegje wat gedronken en vervolgens lekker gaan eten in het Rainbow Café. Erg gezellig zo’n met z’n 8-en.
Maandag hebben we Iglesia LA MERCED bekeken, een hele mooie kerk met bijbehorende ruines hier in Antigua. Vanaf de ruines hadden we mooi uitzicht op vulkaan Fuego in Alo. Deze begon te roken waar we bij stonden, een mooi gezicht! ‘s Middags hebben ook cathedraal SAN FRANCISCO nog bekeken. Ook hier zijn veel ruines bij, welke allemaal door aardbevingen gekomen zijn.
Maandagavond was de laatste avond van Marlous en Rob en zij wilden afscheid nemen van de familie en hadden veel cadeaus gekocht. Helaas is de tante van Silvia onverwachts overleden, dus was de hele familie in Jocotenango.
Dinsdagochtend vertrokken we al vroeg naar de ACTIEVE VULKAAN PACAYA. Om 6 uur werden we opgehaald en met een shuttle werden we naar de vulkaan gebracht. Daar eerst een paard geregeld voor mama, want die loopt niet zo lekker meer (ouderdom komt met gebreken…). Toen klimmen, klimmen en klimmen…. Het viel me alles mee, ging veel beter als vorig jaar (heeft dat sporten bij Shape toch geholpen :P). Maar toen we uit het bosgedeelte kwamen moesten we nog een heel groot stuk over oud lava. Gedeelte hard, gedeelte zo zacht als zand en een gedeelte nog gloeiend heet. Best vermoeiend, mama heeft de top daardoor niet bereikt. Maar ik ben doorgegaan en het uitzicht was weer onbeschrijvelijk!! Zo gaaf, zo heet en zo dichtbij als je kan komen. Natuurlijk niet zonder risico, maar daar moet je op zo’n moment maar niet aan denken….! Ik heb veel foto’s en filmpjes gemaakt zodat mama het toch ook een beetje kon meemaken. Ondanks ze het stromende lava niet gezien heeft, is ze wel heel ver gekomen en een super mooi uitzicht gehad! Om 1 uur waren we terug van de vulkaanbeklimming en ‘s middags zijn we naar de kerkdienst van het overlijden van de tante van Silvia gegaan. Hier worden mensen binnen 24 uur begraven omdat het lichaam koelen heel veel geld kost. Het was een mooie dienst en na de dienst liep iedereen achter de auto met het lichaam aan naar de begraafplaats. Bijzonder om een keer meegemaakt te hebben.
Woensdag hadden we om 8 uur een busje geregeld naar PANAJACHEL, dit plaatsje ligt bij LAKE ATITLAN, een heel mooi kratermeer omringd door vulkanen. Het was hier heerlijk weer en we hebben lekker aan het water op een terrasje gezeten. Verder veel souvenirs gesnuffeld en een mojito gedronken!
Donderdag hebben we een relaxdagje gehouden, sporten, kleding wassen, internetten, in het park zitten en wat gelezen. Heerlijk zo’n daggie! ‘s Avonds zijn we met Marjolein en Marjolijn de daklozenronde gaan lopen. Kletsen met de DAKLOZEN, vitaminepillen uitdelen en voor wie nodig is hadden we ook schoenen bij ons. Voor mama erg interessant om de andere kant van dit Westerse Antigua te zien. Ik had deze ronde vorig jaar al een paar keer gelopen. Helaas was mijn grote vriend van vorig jaar nergens te bekennen….
Vrijdag hebben we de chickenbus naar PASTORES genomen, dit is een plaatsje waar ze winkel na winkel cowboylaarzen verkopen! Echt gaaf, zoveel laarzen in 1 straatje. Ik was helemaal niet van plan om laarzen te kopen, we gingen eigenlijk voor riemen voor mijn vader en broertje. Maar kwam zulke mooie laarsjes tegen voor een prijsje van 20 euro, dat ik ze niet kon laten staan. Echt leren laarzen!! Mama heeft ze meegenomen en voordat ik naar huis kom ga ik toch ff via Florida, dus dan kan ik ze meenemen. Daarna zijn we in Jocotenango naar het KOFFIE, kleding en muziekMUSEUM geweest. Erg interessant en leuke gidsen die veel vertelden en uitlegden. Terug in Antigua zijn we lekker bij Dona Luisa gaan lunchen (de warme bakker!). ‘s Avonds zijn we nog gaan sporten.
Zaterdag wilden we naar CERRO DE LA CRUZ, dat is een kruis op een berg vanwaar je heel mooi uitzicht hebt over heel Antigua. In de Lonely Planet stond dat je beter met de toeristenpolitie mee kan gaan daarheen omdat het wel eens onveilig zou kunnen zijn. Dus wij naar het kantoor van de toeristenpolitie. Bleken we de enige toeristen te zijn op dat tijdstip dus gingen we per POLITIEAUTO naar het kruis toe!! Wat een belevenis, iedereen keek ons aan en we waren binnen notime boven. Normaal gesproken loopt de toeristenpolitie mee en dat is nog best een eindje lopen en klimmen. Vooral mama was hier natuurlijk erg blij om! Hierna hadden we nog ruim tijd om lekker over de markt te struinen en ‘s middags hebben we weer gesport. Om 17 uur was de kerkdienst van de BRUILOFT van Iris en Sergio (nichtje van Silvia). Hier had ze een mooie jurk aan en Sophia (dochter van Silvia) was een van de bruidsmeisjes. Ook Alejandra was helemaal opgedirkt voor de bruiloft. Na de dienst ging iedereen, familie, vrienden, buren, en wij dus ook mee naar de feestlokatie. Een grote tuin met tenten en tafels en stoelen. Maar ook een groot dansgedeelte en een band die veel muziek maakte op de marimba. Iedereen kreeg weer eten en daarna was het dansen geblazen. Erg leuk om te zien allemaal!
Zondag hadden we lekker ontbijtje, yoghurt met verse aardbeien. Daarna hebben we nog lekker een bakkie koffie (chocomelk voor mij) met taart genuttigd bij Dona Luisa en naar de kerk Iglesia del Camino geweest. ‘s Middags naar de film geweest en ‘s avonds lekker gedineerd in het Rainbow Café.
Maandag vertrok mama alweer naar huis.
Ze moeten deze week verhuizen, zaterdag moet het huis leeg zijn, dus ze moet de komende dagen bikkelen, inpakken en sjouwen! Succes mam, pap en Jo!
Om 9 uur hadden we de shuttle naar het vliegveld, daar ingecheckt en lekker gegeten bij Pollo Campero. Daarna ben ik met de taxi en chickenbus weer naar Antigua gegaan, boodschappen gedaan, geinternet en in het park gezeten. ‘s Avonds wezen sporten en salsa les gehad en daarna nog met Marjolein en Brigitte in een kroegje gezeten.
Vrijdag vertrek ik naar El Salvador, daar lekker een paar dagen op het strand liggen en dan door naar Nicaragua!
Maandag vertrok mama alweer naar huis.
21 Oktober 2009 - 20:23
Yvette:
lieve eg,
pffff, je zit dus maar weinig stil, wat een belevenissen zeg:GEWELDIG!!!
ben trouwens helemaal weg van je nieuwe laarzen, super.
denk aan je hoor en ik lees wel weer hoe t met je gaat en waar je bent.
liefs yvette
xxx -
21 Oktober 2009 - 20:26
Maaiken:
hey Eggie!!! Haha, zooo grappig het allemaal weer te lezen. Echt gaaf dat je mams is langsgeweest! Wil je op de valreep nog even de groeten doen aan Rob en Marlous? Zij hebben veel gedaan voor de daklozenrondes en Los Niños en ik heb ze in de zomer ook daar ontmoet! Ga je in El Salvador ook leren surfen? Hoop het wel, dan kunnen we ooit daar samen de stranden onveilig maken!
Geniet, meid en ik blijf je volgen!
Beso! -
21 Oktober 2009 - 21:02
Agnes:
Heej Eg,
Klinkt goed joh! Enne, lekker weer! Ik heb afgelopen week m'n reisje naar Noord Zweden gehad, heel ander weer dan bij jouw, sneeuw en -20, maar voelde helemaal niet zo aan.. Was echt super, verhaaltjes en foto's volgen op m'n site!
X agnes -
22 Oktober 2009 - 01:23
Joanna :
Wow, wat een leuke reis ben je aan het maken zeg? Knap hoor.
Veel plezier in El Salvador en Nicaragua Groetjes and take care,
Joanna P -
22 Oktober 2009 - 07:04
Marga:
He Egberdien! Haha zo grappig om de foto's van de kids te zien en silvia en rolando uiteraard ook. En idd ze zijn niks veranderd, wel een stuk groter. Ontzettend leuk om te zien. Fijn dat je zo genoten hebt met je moeder en veel plezier in Elsavor. Tot je volgend verslag. x Marga -
22 Oktober 2009 - 07:11
Ida:
Hey lieve Eg,
Wat een fantastische dingen heb je weer beleefd zeg!! Mooie foto´s ook. Lekker van alles genieten, hier is het inmiddels herfstachtig weer en hard werken! Gave laarzen heb je trouwens gekocht! Heel mooi!
Nou meis tot horens weer.
Liefs Iet xx -
22 Oktober 2009 - 07:49
Bianca:
Ola Eg,
Wat een leuk en uitgebreid verhaal!!!
Ik snap heeel goed dat je de verleiding tot het kopen van laarzen niet kon weerstaan, haha!!!
Je kan echt uit het verhaal opmaken dat je het super naar je zin hebt, en het super goed met je gaat!! Heel leuk..
Xx Bi
PS: Tot gauw! -
22 Oktober 2009 - 08:09
Brenda:
Zo! Ben ik weer helemaal bijgepraat over Antigua, het lijkt erop dat alles er nog op z'n plek staat;) Gisteren grenzeloos verliefd (aflevering in Guate) gekeken en daar kwam me net een beetje te weinig bekends in voor. Maar met jouw verhaal kan ik weer helemaal mijn hart ophalen! Veel plezier in El Salvador. Hang loose! -
22 Oktober 2009 - 11:42
Lubberts:
Gave Fotos Eggie!!!
Super Veel plezier nog, groetjes vanuit het kouder en natter wordende kikkerlandje haha.
xxx -
22 Oktober 2009 - 14:51
Irene:
Hoi,
Wat een leuk verslag! Het ziet er allemaal geweldig uit. Wat een mooie omgeving. Ik wacht met spanning op de foto's van El Salvador.
Groeten van Jan en Irene -
22 Oktober 2009 - 18:40
Ma.:
Lieve Eg,
Leuk verslag heb je gemaakt.
Beleef alles weer opnieuw!
We hebben echt genoten,he.
Veel plezier in El Salvador en pas goed op jezelf.
Liefs,ma. -
22 Oktober 2009 - 19:41
Tante Reiny.:
Lieve Egberdien, Als ik dit allemaal lees wat jij en je moeder meegemaakt hebben. Phoe Nu alleen verder... je praat over El Salvador alsof het Werkhoven is, zo relaxed
Dikke kus van mij. -
22 Oktober 2009 - 22:00
Joyce:
Heyhey,
Thnx voor je berichtje op mn blog! Jij kan ook aardig verhalen schrijven zeg haha....leuk! Heel veel plezier verder, maar dat komt vast goed!
Liefs -
23 Oktober 2009 - 08:46
Mieke:
Lieve Eg,
Super al die verhalen! Echt gezellig zo met je mams! Als ik al die verhalen zo lees zou ik wel naar je toe willen komen.
Hier alles zn gangetje, koud en nat. Herfstvakantie gehad, Roy met waterpokken dus niet zo leuk voor hem.
Hoop gauw weer van je te lezen. GENIET!! xx Mieke -
23 Oktober 2009 - 09:08
Joyce:
Echt super gaaf Eg! Een super leuk verslag en dan ook nog heel veel foto's!
Wel jammer dat je moeder weer weg is... maar jij vermaakt je wel! Voor je het weet is je volgende bezoek er weer!!
Heel veel plezier weer!!
Liefs -
23 Oktober 2009 - 10:00
Arjanne:
Was een belevenissen. Erg leuk om te volgen wat je allemaal doet. Heel veel plezier verder, binnenkort komt toch ook bianca?
groetjes -
23 Oktober 2009 - 11:09
Brenda:
Ha meis!
Wauw wat gaaf allemaal zeg!Wat beleef je veel.
Ik zou echt het gevoel hebben dat je leeft!!Heel veel plezier nog!
Kus Brenda -
25 Oktober 2009 - 12:54
Elmar:
Echt gaaf wat je allemaal mee maakt. En leuke foto zeg.
groetjes Elmar