Brazilie met Jopie!! - Reisverslag uit Curitiba, Brazilië van Egberdien Groot - WaarBenJij.nu Brazilie met Jopie!! - Reisverslag uit Curitiba, Brazilië van Egberdien Groot - WaarBenJij.nu

Door: Egberdien

Blijf op de hoogte en volg Egberdien

09 Februari 2010 | Brazilië, Curitiba

Brazilie met Jopie!!

Maandag 25 januari van Santa Cruz (Bolivia) naar Sao Paulo (Brazilie) gevlogen. Daar kwam ik om 4 uur ´s middags aan. Johan werd pas de volgende dag om 14 uur verwacht, dus dat is lang wachten op een vliegveld. Een taxi naar downtown kostte wel 28 euro, dat vond ik veel te veel. Maar ja als een zwerver op het vliegveld gaan liggen slapen leek me ook niet wat. Toen zag ik buiten van die transfer busjes, naar hotels dichterbij het vliegveld. Voor 32 euro kan ik overnachten incl transfer heen en weer naar vliegveld en ontbijt. Dat leek mij de beste optie en dat heb ik dan ook maar gedaan. ´s Avonds lekker amerikaanse tv gekeken, House, The good wife, etc.

Niemand praat hier trouwens Engels of Spaans....alleen maar Portugees!! Heel irritant, wat dat spreek ik niet hoor!! Dus ik maar stug Spaans blijven praten, vaak begrijpen ze dan wel een beetje wat je bedoeld... maar dan antwoorden ze weer in het Portugees...

Dinsdagochtend eerst uitgebreid ontbijt met veel vers fruit en soorten cake/brood. Daarna gaan lopen naar de Walmart, die had ik onderweg gezien. Helaas waren het geen Amerikaanse Walmart prijzen, maar prijzen nog hoger als in NL. Voor een doos Pringles chips vroegen ze ruim 3 euro, terwijl dat in de States 1 dollar kost. Daar was ik dus snel uitgekeken. Terug in het hostel nog een filmpje gekeken en toen de transfer terug naar het vliegveld genomen om op Johan te wachten. Om 14 uur was Johan er!! Wat gezellig, op z´n cowboylaarzen (lekker warm!). Meteen de bus naar downtown genomen, door de drukte op de weg duurde dat wel ruim een uur. En het begon ook nog eens keihard te storten van regen onderweg. Eenmaal in downtown een hostel gezoch, spullen gedumpd en de stad gaan verkennen. Toen het weer wat opklaarde lekker een biertje gedronken op een terrasje en gezellig bij zitten kletsen.

Woensdagochtend zijn we met de metro naar Barra Funda gegaan, het busstation waar de bus naar Arapoti moest vertrekken. We willen namelijk naar mijn oom en tante die daar wonen. We konden een busticket kopen voor diezelfde avond, dus dat was geregeld. Daarna teruggegaan naar het hostel, spullen ingepakt en uitgecheckt. Daarna nog wat rondgelopen in de stad, megagrote lelijke stad btw. We hebben de Torre do Banespa beklommen, die uitzicht over de hele stad boodt. Vervolgens doorgelopen naar Mercado Municipal, de lokale markt. Wel een luxere versie als in de andere landen van Zuid Amerika. Vervolgens door naar Palacio das Industrias, allemaal hekken om dat park heen, vonden we vaag. Komen er opeens allemaal mensen en politie op ons af, dat we ons op heel gevaarlijk gebied bevinden. Dat we het beste zo snel mogelijk terug de stad in konden gaan. Veel daklozen daar die langs de weg slapen ed. Dus wij snel weer weggegaan daar. Ook nog het museum Anchieta bezocht, erg saai! De Catedral Metropolitana da Sé was een mooie kerk. Daarna nog wat zitten lezen in het park en ´s avonds de nachtbus naar Arapoti genomen.

Donderdag kwamen we om 7 uur aan in Arapoti, oompie gebeld en die kwam ons meteen ophalen, daar lekker ontbeten en gekletst met oom Egbert, tante Femmy, neef Willem (17) en nichtje Ana (bijna 7). Na het ontbijt zijn we naar het geitenbedrijf van oom Egbert wezen kijken, de weg erheen was al een avontuur, het had veel geregend de laatste dagen waardoor de kleiwegen, modderwegen geworden zijn. 18 melkgeiten en wat vleesvee houdt oom Egbert daar, verder is het akkerbouw. Wel een supermooi uitzicht over de dalen met bomen en gewassen. Allemaal heel groen!! Na de lunch zijn we naar een Hollander geweest die een museum had met oude machines, erg interessant. Daar ook nog een bakkie thee gedaan. Daarna bij oom en tante gebbq-ed buiten onder de veranda. Erg gezellig en lekker. Die nacht mochten we daar ook blijven slapen. Helemaal super natuurlijk!

Vrijdag was een regenachtige dag, maar toch hebben we er een leuke dag van gemaakt. Eerst naar de bomenkwekerij geweest, daar uitleg gekregen over het hele proces, stekjes tot boompjes. Er stonden wel 15 miljoen boompjes daar! Daarna zijn we een melkveebedrijf gaan bekijken waar mijn oom vroeger begonnen is met boeren. Nu ook door Hollanders beheerd. Na de lunch zijn we naar de watervallen in de buurt wezen kijken, door de vele regenval de afgelopen dagen waren de rivieren vol en de watervallen heftiger als anders. Ook nog bij het Hollandse clubhuis wezen kijken, helaas was alles gesloten daar. Na een lekker bakkie thee met warme verse cake hebben we afscheid genomen en zijn we met de nachtbus naar Foz do Iguacu gegaan.

Daar kwamen we om 7 uur aan. We dachten een bus naar het centrum te nemen en vroegen of die vriendelijke man ons wilde vertellen zodra we in het centrum waren, deed hij natuurlijk niet! Zaten we bijna in Paraguay.... dus wij een heel end weer terug lopen. Daar een hotel met zwembad gevonden en ons lekker gedouched en omgekleed. Meteen naar de bus om naar de watervallen te gaan, want daar kwamen we voor! De watervallen waren inmens!! Groot en veel en super mooi. We hebben onze ogen uitgekeken. Je kon ook over een brug lopen en dan kwam je heel dichtbij, dus ook heel nat!! Maar dat was met die warme temperaturen geen probleem. Daar nog lekker een biertje gedronken op het terrasje met uitzicht op de watervallen en toen de bus weer terug naar het stadje genomen. Daar lekker een duik genomen in het zwembad om af te koelen. ´s Avonds mexicaans gegeten met een bierTJE erbij, een buis met 2 liter bier had Johan besteld. Maar met die warmte is veel drinken een must, dus die was ook zo op!

Zondag hebben we de bus naar Itaipu genomen, een van werelds grootste energieopwekkingscentrales door water. Heel gaaf om te zien. Door de vele regen de afgelopen tijd was er veel water extra over, die werd aan de zijkant weg laten stromen. Deze waterval had 40 keer zoveel kracht als de watervallen van Foz, moet je nagaan!! Naderhand nog een film gekeken over de bouw ervan ed. ´s Middags zijn we de grens overgelopen naar Paraguay, daar moest een hele goedkope zwarte markt zijn, helaas was dit niet op zondagmiddag het geval. Een uitgestorven boel daar. Na een uurtje maar weer teruggelopen naar Brazilie. Lekker gedineerd bij de Subway en de nachtbus naar Ponta Grossa genomen.

Maandagochtend van Ponta Grossa de bus naar Arapoti genomen want neef Egbert zou bij oom Egbert langs komen dinsdag, dus die hoopte we daar te ontmoeten. Helaas waren door de gigantische regenval die zij het weekend gehad hadden (330 mm in 24 uur) 3 bruggen weggespoeld en was het onmogelijk voor neef Egbert om te komen. Wij zijn met oom Egbert nog in de buurt gaan kijken naar waterschade, echt ongelovelijk!! Hele bruggen en asfalt was weggespoeld. Ook bij de waterval waar wij vrijdags nog waren kijken is zaterdags de hele weg weggespoeld, bomen meegenomen enz enz. Echt ongelovelijk! Maandagavond lekker uit eten geweest met z´n allen en weer bij hen blijven slapen.

Dinsdag met Willem naar het museum in Arapoti en naar een houtkunstenaar geweest. Die man kan hele mooie kunst maken op een plank hout. We wilden zoiets laten maken voor pa en ma, maar het hout was zo zwaar en het kon niet in een paar uur klaar zijn, dat we het toch maar niet gedaan hebben. Na de lunch, klaargemaatk door Willem, want oom en tante waren aan het werk, hebben we de bus naar Curitiba genomen.

Woensdag zijn we eerst te voet Curitiba gaan verkennen. Later kwamen we de toeristen sightseeing bus tegen en hebben we die genomen. Veel van de stad gezien, bij Bosque Alemao eraf gegaan, een duits bos met Hans en Grietje verhaaltje, daarna Opera de Arame, groot concert/opera gebouw van glas en buizen. Ook de telefoontoren Torre Panoramica beklommen om weer een mooi uitzicht te krijgen over de hele stad. Uiteindelijk bij Rua das Flores eruit gegaan, wat gewinkeld, ijsje gegeten en Johan z´n schoenen laten poetsen.

Donderdagochtend de bus naar Paranagua genomen, onderweg veel bossen, mooie omgeving. Eenmaal aangekomen brak het zweet ons uit! Wat was het heet en vochtig hier, zeker boven de 35 graden!! Snel naar het hostel gegaan en bikinie aangetrokken. Eerst een wandeling van 2 uur gemaakt naar de haven, daar konden we gewoon rondlopen en overal binnen kijken. Erg interessant. Daarna een zwembad opgezocht om lekker af te koelen en mensen te kijken. De vrouwen hier hebben echt bijna allemaal een mooi figuurtje en hele kleine bikinitjes... Johan heeft z´n ogen uitgekeken ;) ´s Avonds lekker pizza gegeten aan de waterkant en geprobeerd te slapen. Onze kamer had geen airco, alleen een ventilator. Dat was echt niet genoeg. Bijna niet geslapen, zo heet!!

Vrijdagochtend vroeg ontbeten en de boot genomen naar Ilha do Mel, honingeiland. Erg mooi eiland met witte stranden. Daar de vuurtoren bekeken en lekker op het strand liggen bakken. Wel een beetje verbrand... wat is die zon fel hier joh! Eind van de middag de boot terug naar Paranagua genomen en daar weer een poging gedaan om te slapen in de hitte, ging iets beter, de ventilater in bed gezet...haha.

Zaterdag zijn we lekker een dagje wezen glijden in waterpark Aguas Claras, groot park met zwembaden en wat glijbanen die keihard gingen!! Daar een heel relax dagje gehouden, nog wat watergevolleybald en wat liggen lezen. Johan dacht dat de bus om 4 uur terug zou gaan, dus wij rond half 4 richting bushalte. Bleek ie pas om kwart over 5 te komen, welke ook nog te laat kwam en uiteindelijk pas om half 6 ons kwam halen. 2 uur bij de bushalte zitten zweten in de hitte!! Thanks bro :P

Zondag zijn we over de loopbrug gelopen naar een ander eiland, daar hadden ze kerkdiensten in boten die helemaal versierd waren. Heel apart, maar ze bereikten wel veel mensen. Mensen langs de kant, op de brug, overal. Ook nog naar het treinstation gelopen want op zondag moest er een trein zijn richting Curitiba die een hele mooie route moet rijden. Helaas was er niemand te bekennen daar dus hebben we maar gewoon een buskaartje gekocht. Nog lekker zitten lunchen op een terrasje toen er allemaal verklede mensen voorbij kwamen. Die middag was er carnaval denken we. Clowns, mannen als vrouwen verkleed enz. Johan probeerde een foto te maken, dat vonden ze zo leuk dat ze bier over hem heen begonnen te gooien, bijna m´n camera overleden....Met de bus naar Curitiba, daar wilde we heel graag onze laatste maaltijd echt Braziliaans doen, churasco eten. Dan komen ze met zo´n staaf met vlees langs en kan je zoveel vlees eten als je wilt. Dus wij bij de toeristeninfo vragen, werden we ergens heen gestuurd, waar ze het niet hadden. Daar weer gevraagd weer ergens heen gestuurd waar ze het wel hadden, maar waren gesloten tussen 4 en 8... Toen maar gewoon in de shopping mall kip met rijst gegeten. Ook nog naar de bioscoop geweest, de film Nine gezien. Bleek een musical te zijn, wisten wij niet, best leuk. ´s Avonds de nachtbus naar Sao Paulo genomen.

Maandagochtend al vroeg op het busstation. We hadden eigenlijk weinig zin om weer Sao Paulo in te gaan, dus besloten we maar meteen naar het vliegveld te gaan. Daar kwamen we dan om 9 uur ´s morgens al aan! Daar wat zitten lezen en duty free shops bekeken. Daar verkochten ze een ketting van ruim 12 500 euro!! Echt ongelovelijk en de gemiddelde prijs voor een zonnebril was 300 euro. Echt ongelovelijke prijzen!! Na een lunch bij Mc Donalds moest ik om half 3 door de douane heen want om 16 uur vloog ik via Montevideo (Uruguay) naar Buenos Aires. Johan moest nog iets langer wachten, hij had pas om 2 uur ´s nachts een vlucht naar Miami. Hij zou gaan proberen om een eerdere vlucht te nemen, maar of dat gelukt is weet ik nog niet.
Ik kwam ´s avonds om 9 uur aan in Buenos Aires, heerlijk weertje en mensen spreken gewoon weer Spaans!! Een taxi genomen naar een hostel en lekker gaan slapen.

Vandaag ff de stad verkennen, wasgoed wassen, verhaaltje typen, foto´s uitzoeken ed.
Dan vrijdag Arja ophalen van het vliegveld!!

Johan, super bedankt voor de gezellige weken samen!

Liefs Eg

• 09 Februari 2010 - 15:10

Kelly:

Hey Eg,

Jeetje je hebt vandaag echt je email bijwerk dag of niet;). Haha en ik ook overigens! Leuk verhaal weer, nu de foto's nog;). Ontzettend veel plezier in Argentinië samen met Arja!

xx

• 09 Februari 2010 - 19:04

Greet N.:

Oi Egberdien, wat je allemaal kan mee maken in zo'n korte tijd hé! Jullie hebben in ieder geval water genoeg gezien geloof ik zo. Veel plezier in Argentinië.

Groetjes van Greet N.

• 09 Februari 2010 - 23:02

Ineke :

ik krijg net dit van je moeder door en ik vindt het leuk om je te volgen zo via de mail groet egberdien en veel plezier.

• 10 Februari 2010 - 12:17

Cor:

als de warmte "zat" bent
    kom dan naar Nederland,
    al vanaf half december is het ijskoud met veel sneeuw! Brrrrrrrrrrrrrr

• 10 Februari 2010 - 13:01

Tante Reiny:

Bijzondere foto's, jullie zien dit alles echt...bij de watervallen voel je je wel nietig denk ik.Oom Egbert echt een de Groot (om te zien)
    Zal het "gewone" leven nog wennen denk je ??
    Geniet nog maar, liefs tante Reiny.

• 10 Februari 2010 - 14:16

Ida:

Hey Eggie,
    Wat een belevenissen weer en fantastische foto's!! Blijf lekker genieten, nu ook weer in Argentinië met Arja!
    Liefs

• 10 Februari 2010 - 14:17

Silvia De G.:

Hey Eg!!

Leuk om te lezen zeg en dat je broertje op langs kon komen!!
    K ben net heel terug gekomen van de wintersport, hele andere temperaturen (maar t was wel heel leuk).
    Geniet er van!!

Groetjes, Sil

• 10 Februari 2010 - 20:35

Marjolein:

ha luitjes, wat een belevenissen weer leuk man samen met Johan. Die schoenpoetspartij vind ik echt cool. Jo op zo'n giga stoel met zijn grote vakantiehoed op. Lekker relaxed allemaal. Ben je het nog niet zat??
    Hier alles okidoki.
    doeidoei

• 10 Februari 2010 - 21:20

Reineth:

Pfff meis, ben zo jaloers dat je lekker zonder jas en met blote benen kan rondlopen. Vandaag is heel Harderwijk weer ondergesneeuwd, chaos op de weg en brrr wat koud! Liefs xx

• 12 Februari 2010 - 13:59

Joyce:

Ha Eg!

Wat heb je weer een heerlijk verslag gemaakt... helemaal top! Die foto's van die watervallen zijn echt super gaaf!! En erg leuk dat je het naar je zin hebt gehad met Johan!

Veel plezier weer! Ik zal je ff mailen om je op de hoogte te houden hier vanuit het koude NL.. haha!

Dikke kus Joyce

• 13 Februari 2010 - 09:16

Marga:

He Eg! Ik heb even door je verhaal gescrold...moet zo werken dus geen tijd om het lange verhaal te lezen. Ik ga het zeker nog doen. Wil je bij deze in ieder geval nog veel plezier wensen! groeten

• 13 Februari 2010 - 10:39

Bianca:

Eey Eggie,

Eindelijk!!!! Hier is ie dan, mijn reactie! Had nu eindelijk tijd om te lezen hoe je avonturen met Johan zijn geweest!!!

Wat een gave watervallen zeg, echt inmens!!

Nu heeeel erg veel plezier met Arja, maar dat moet zeker goedkomen ;)!

Geniet ervan samen!

Xx Bi

• 14 Februari 2010 - 19:46

Greet V:

Hallo Egberdien,
    Het blijft geweldig om al jouw verhalen te lezen.
    Foto,s zijn ook geweldig mooi,voor mijn gevoel reis ik gewoon met jou mee.
    Lekker boeiend,veel succes verder en je laat me maar weer verrassen,
    Groetjes Greet
    (kiespijn is helemaal over?

• 15 Februari 2010 - 11:19

Gerrit (GIBO):

Hee Egberdien,

Ik heb er bewondering voor hoe je tot nog toe je wereldreis hebt gemaakt! Lijkt me zo mooi om ook zoiets te doen, maar ja ik ben iets meer gebonden tegenwoordig. Veel vakantieplezier nog!

• 23 Februari 2010 - 16:38

Fred:

Het ziet er weer keurig uit,Veel plezier