Twee weken Mexiiiiiiiicoooooo!! - Reisverslag uit San Cristóbal de las Casas, Mexico van Egberdien Groot - WaarBenJij.nu Twee weken Mexiiiiiiiicoooooo!! - Reisverslag uit San Cristóbal de las Casas, Mexico van Egberdien Groot - WaarBenJij.nu

Twee weken Mexiiiiiiiicoooooo!!

Door: Egberdien

Blijf op de hoogte en volg Egberdien

04 Oktober 2009 | Mexico, San Cristóbal de las Casas

Hallo hallo!

Hier weer een berichtje van mij uit Mexico.

De eerste dagen in Mexico City had ik erg vol gepland, zoals jullie in mijn vorige berichtje gelezen hadden.
Dinsdagavond kwam ik laat aan en ben woensdag meteen de stad gaan bekennen. Eerst naar Catedral Metropolitana, dit is het centrum van het grootste katholieke bisdom ter wereld, mede dankzij de omvang. De bouw hiervan heeft geduurd van 1525 tot 1813, hierdoor is het resultaat een mengeling van architectuurstijlen. In de toren hangt een klok van 13 ton, die zorgt dat het hele gebouw langzaam wegzakt in de grond. Maar inmiddels zijn hiervoor maatregelen getroffen.
Daarna doorgelopen naar Palacio de Bellas Artes, dit is een theater en museum, ontworpen door een Italiaan en heeft mooie muurschilderingen oa van Diego Rivera (man van Frida Kahlo). Ook heb ik het Casa de los Azulejos (huis van de tegels) bekeken. Dat is een huis dat geheel bedekt is met blauwe en witte tegels in een geraffineerd patroon. Hiernaast staat de Torre Latinoamericano, een 182 meter hoge wolkenkrabber waar je naar boven kunt tot de 44e verdieping. Hiervandaan heb je een heel mooi uitzicht over de stad. Daarna doorgelopen naar het Plaza Garibaldi, het mekka van de mariachi. De muzikanten in hun strakke zwarte met zilverdraad geborduurde broeken komen hier bijeen om muziek te maken. Vooral s avonds is het hier erg druk. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar Plaza de tres cultures, maar dat stond niet meer op mijn kaart. Heb 2 uur gelopen, maar niet gevonden. Toen maar een Sundea ijsje gehaald bij de McDonalds. Vervolgens langs Templo Mayor gelopen, een tempelruine uit de 14e eeuw. Als laatste nog het Palacio National bekeken, het symbool van de koloniale overheersing. Hier werkt de Mexicaanse president en het gebouw heeft mooie muurschilderingen van Diego Rivera, die de vooruitgang an de Mexicaanse beschaving weergeven.
Donderdags ben ik de stad gaan bekennen met behulp van de metro, aangezien de stad erg groot is. Eerst naar Xochimilco gegaan, naar de embarcadero. Hier liggen allemaal hele kleurrijke boten en vooral op zondag is het dan groot feest. Je kan als Mexicaan voor 10 pesos een boottocht maken, maar als toerist wordt er minimaal 140 pesos verwacht. Wat een verschil he! Ook was er een leuke markt in het dorp, waar ik lekker rondgeslenterd heb. Vervolgens weer de metro gepakt naar Museo de Frida Kahlo. Hier zijn veel van haar kunstwerken te zien, maar ook haar rolstoel, traditionele kleding enz. Vervolgens met de metro naar Bosque de Chapultepec, een van de grootste stadsparken ter wereld. Hier staat ook het Monumento a los Ninos Heroes, monument van de kindsoldaten.

Vrijdag heb ik de bus genomen naar Oaxaca, hele mooie en afwisselende natuur gezien onderweg. Na een rit van 6,5 uur aangekomen op het busstation. Taxi genomen naar het hostel, blijken ze zijn verhuist!! Snel terug naar de taxi en naar het nieuwe adres. Eigenlijk waren ze nog bezig met verhuizen en nog niet open, toch mocht ik blijven. (net als 6 anderen...??) Daar heb ik een leuk stel ontmoet, Paul uit Engeland en Tamsin uit Nw Zeeland. Met hen lekker wat gegeten op het zocalo van Oaxaca. Zaterdags hadden zij een excursie en ben ik lekker het stadje gaan bekennen, naar de markt, zocalo en verder lekker gerelaxed in het hostel. Zaterdagavond was groot feest op het zocalo, je zag echt alle rijke mensen komen in grote autos voor een feestje in de stad. Veel muziek, dans en eterij. Ik heb echt mexicaanse tamales gegeten van kip en mole. De mole is erg goed in Oaxaca, daar staat Oaxaca bekend om. Ook waren er clowns, breakdancers en het rode kruis. Zij waren vooral bezig uit te leggen hoe je de mexicaanse griep kunt voorkomen. Er zijn ook zeer weinig toeristen hier in Mexico, waarschijnlijk door de mexicaanse griep en de crisis. Zondag ben ik met Paul en Tamsin lekker rond de stad geslenterd. Toen ook naar Iglesia de Santo Domingo geweest. Een hele mooie kerk van barokarchitectuur met een fortuin aan goud in versieringen. Naast de kerk het voormalige klooster, dat nu museum is, bekeken, Museo de las Culturas.

Zondagavond had ik de nachtbus naar Puerto Escondido, dat een stranddorp. Eerste instantie hadden Paul en Tamsin een duur hostel en ging ik naar een ander hostel. Maar dat was een vergissing, vreselijk vies hostel en vol met australiers
die alleen maar surfen, drinken en k*t roepen. Dus dinsdag toch verhuist naar het hostel waar Paul en Tamsin zaten en ik kreeg een vriendenprijsje. Voor 100 pesos, dat is ongeveer 5 euro mijn eigen kamer met badkamer. Het strand was 200 meter lopen en de golven waren onwijs gaaf! Dinsdagochtend hebben we een tour gedaan op de zee waar we dolfijnen en schildpadden gezien hebben. Erg mooi. Ook hebben we twee vissen gevangen. Verder natuurlijk veel op het strand gelegen. Woensdag en donderdag ochtend liepen we een half uur over het strand naar een iets toeristischer gedeelte waar we dan lekker gingen ontbijten. Terug met de taxi, want dan was het echt te heet om te lopen. Daarna ff chillen in het hostel in de hangmat, internetten oid en dan op het strand lunchen en dan natuurlijk lekker op het strand bakken en zwemmen in de oceaan. Dit heb wel 3 dagen volgehouden.

Donderdagnacht had ik de nachtbus naar San Cristobal de las Casas (rit van 11 uur...). Vrijdagochtend kwamen we hier om 11 uur, meteen naar het hostel gelopen. San Cristobal ligt op 2100 meter hoogte en is een bergdorp. Hierdoor is het hier een stuk frisser als het aan het strand was. Vrijdag lekker het stadje gaan bekennen en naar het Maya Medicine Museum geweest. Zaterdag hadden we een excursie naar Sumidero Canyon, dat is een boottocht door hele hoge bergen, een berg was zelfs 1000 meter hoog. En we hebben krokodillen gezien. Veel kleiner als aligators en ze leken net nep, maar opeens bewogen ze en gingen ze zwemmen, dus ze waren wel echt! Vandaag, zondag, heb ik een excursie gehad naar Chamula, een Tzotzil communitie, waar ze een eigen taal spreken en hun eigen gewoonten hebben. Aangezien ik de enige was die deze tour had geboekt, had ik een privegids, die mij dus erg veel verteld heeft. Eerst in de kerk in Chamula gekeken, er mogen daar geen fotos genomen worden, want ze denken daar dat de fotos de spirit wegnemen. In de kerk zijn geen banken, er liggen allemaal pine-needles op de grond en mensen aanbidden verschillende goden. Zo is er een god voor regen, een god voor reizigers enz. Ze gebruiken verschillende kleuren kaarsen die ze op de grond tussen de pine-needles neerzetten (erg brandgevaarlijk....). Ze dragen ook allemaal speciale kleding, van schaapswol, erg heet! Deze kledei is erg duur. Ze eten hier geen vlees want ze denken dat deze dieren uit Spanje komen. Er zijn geen koeien en de schapen gebruiken ze alleen voor de wol. Kinderen krijgen borstvoeding voor twee jaar! Vervolgens naar een dorpje 10 minuten verderop gereden, Zinacantan. Hier zit weer een andere groep mensen, hebben hele kleurrijke kleding en zijn ook erg gelovig. Zij hebben wel banken in de kerk en veel bloemen. Ze gebruiken alleen witte kaarsen, welke voor tortillas staan, eten voor de goden. Ze geloven dat Jesus aan het kruis een menselijke dood heeft begaan en naar de hemel is gegaan en nu zon is. Zijn moeder Maria miste hem en is ook naar de hemel gegaan en is nu de maan. Mannen en vrouwen gaan niet gezamelijk naar de kerk. De mannen die heilig zijn en voor een jaar dienst draaien in de kerk hebben speciale kleding en sandalen. Zo weet iedereen wie ze zijn. Er wordt tijdens zon ceremonie telkens vuurwerk afgestoken om de onweer op te roepen. Zo hopen ze dat het gaat regenen. Als je een ander geloof hebt of je je laat bekeren door bijvoorbeeld Amerikaanse jehovas, dan mag je niet in dat dorp blijven wonen en wordt je verstoten. Daarom zie je veel mensen in San Cristobal met deze speciale kleding. Ook zie je in San Cristobal jehovas kerken en evangelische kerken. Vanmiddag heb ik lekker bij de Burger King gegeten. Na twee weken tortillas vond ik dat wel weer eens lekker. Nu lekker aan het internetten in het hostel. Ga zo mn spullen inpakken want morgen vertrek ik naar Antigua, Guatemala. Een rit van 12 uur, hopelijk morgenavond in Antigua. Dan ga ik proberen weer bij Rolando en Silvia te gaan wonen, daar zat ik vorig jaar ook bij in huis. En dinsdag komt mama naar Guatemala, die komt me twee weken opzoeken. Dit is natuurlijk helemaal super!! Heb er ook erg veel zin in. Daar horen jullie binnenkort meer over!

Bedankt voor al jullie leuke reacties, maar laat ook ff horen hoe het met jullie gaat!!

• 05 Oktober 2009 - 05:31

Rik:

Hey

Gaat goed met je zo te lezen. Maar volgends mij ben je ook kei druk met alles. Ook weer en hoop mooi foto's.

Hier gaat alles goed. het was erg droog maar hebben nu beetje regen gehad. Nu hebben we niet veel regen meer nodig. De mais is er ook bijna overal af. Nu dat we weer wat later in het jaar komen worden de tenttfeesten minder maar ja, dan maar wat vaker naar de kroeg.

Doe rustig aan en nog heel veel plezier. Ik hou je in de gaten

Groete, Rik

• 05 Oktober 2009 - 06:12

Lubberts:

Gave foto's!!!! Eggie!!

Hier gaat het ook goed! Denk alleen dat we het laatste weekend mooi weer hebben gehad want het begint nu toch erg herfstachtig te worden. brrrrr

• 05 Oktober 2009 - 07:10

Ida:

Hey Eg,
    Wat een gave foto's! Je komt echt op mooie plekken zeg! Hier gaat het goed, het wordt wat koud hier, zo'n 15 graden brrr. Verder druk aan het werk enzo. Stuur je van de week even een mailtje. We keep in touch.
    Veel plezier in Guatemala!
    Liefs x

• 05 Oktober 2009 - 07:19

Brenda:

Chica! Onderweg naar Antigua! Wat heerlijk! Doe je de groeten aan Ana-Maria en Virginie en Julio en Rosario? Owowow ik zou ook wel even naar Antigua willen gaan.

Ik zit op mijn werk en probeer de maandagmorgenblues te boven te komen met veel koffie en kleine dagdromen bij het zien van jouw reisverhalen en foto's.

Ben begonnen aan een cursus fotografie (of had ik dat al verteld?) dus ben elke dag met de camera van mijn broer aan het prutsen om een acceptabele foto uit dat apparaat te krijgen. Het houdt me van (of juist op?) de straat;)

Liefs Brenda

• 05 Oktober 2009 - 09:59

Bianca:

Eey Eggie,

Wat goed, zo'n uitgebreid verhaal en zoooo veeeel foto's!!! Heel erg leuk! De enthousiastme spat ervan af! Kan goed lezen dat je het naar je zin hebt.

En wat zie je er goed uit!!! Je begint alweer lekker bruin te worden hoor ;)! Ik denk dat ik maar een tijdje ga zonnebanken...

Tot de 5de! (nog precies 1 maand vandaag :D)

Xx Bi

• 05 Oktober 2009 - 12:09

Lisette:

Heey,
    Jeetje wat ben je druk daar en wat heb je veel gezien! leuk dat je er zo uitgebreid over schrijft en al zo veel foto's hebt geplaats.

Veel plezier de komende 2 weken met je moeder samen, dat is natuurlijk wel erg gezellig!

Ik ga weer verder met stage lopen.

Groetjes Lisette

• 05 Oktober 2009 - 14:25

Joyce:

Hey Eggie,

Echt leuk om je verslagen te lezen... lekker uitgebreid ook! Ook leuk dat je foto's en video's erbij hebt! Dan krijgen we tenminste een goed beeld erbij!

Volgens mij ga jij je zeker niet vervelen! Heel veel plezier met je reis verder.. geniet ervan! En heel veel plezier met je moeder samen!

Liefs Joyce

• 05 Oktober 2009 - 15:08

Mieke:

ow! wat ben je al weer lekker bruin! Ben best wel een beetje jaloers, zeker nu het hier begint te regenen.
    Alles prima hier, het dat van de schuur zit er gelukkig op dus dat zit dicht. Jorn heeft momenteel de waterpokken en is compleet gespikkeld. Verders alles zn gangetje..

liefs Mieke

• 05 Oktober 2009 - 18:29

Kelly:

Hey Eg!

Wat een verhaal, echt uitgebreid! Volgens mij gaat het helemaal goed daar, beetje cultureel doen, je favo eten eten en vervolgens uitbuiken op het strand om weer veelste bruin te worden! Oneerlijk zeg;) begint hier echt herfst te worden namelijk. Koud, nat en grijs.. nouja jeweetwel... Zou je trouwens ook niet naar de moeder van het Louis gaan? Nouja anyway veel plezier in Guatemala, even weer een vetrouwd stukkie opzoeken. En gaaf dat je moeder ook komt!

Liefs!

• 05 Oktober 2009 - 18:32

Arjanne:

Hey Eg,

Wat leuk om je verhalen te lezen, ben wel beetje jaloers. Wat leuk dat je veel culturelen dingen bekijkt!! Kunnen we ook nog wat leren. De foto's zijn ook super. Krijg ik ook beetje beeld hoe het daar er uit ziet. Je bent trouwens al aardig bruin, hier kunnen we winterjas weer uit de kast halen...

Heel veel plezier en doe voorzichtig

Liefs

• 06 Oktober 2009 - 04:22

Zach En Marjolein:

Ha liev zus,
    wat een belevenissen weer zeg!! Enorm mooie fotos. Heerlijk zulk mooi weer. Ik zit hier 6.20 uur dinsdagmorgen met Bas achter de pc, even mail checken, boel klaar maken, kids naar school en dan ga ik met Annet naar Weesp, even dagje helpen. Hier gaat ie lekker. De oogst vordert en dat is super fijn, nog steeds mooi weer erbij. Nu komt er af en toe regen bij. Marlies heeft vandaag bontwkwartier op school, ze heeft een dansje ingestudeert, dus ben benieuwd. Judith is volgende week aan de beurt. Verder gaat het goed. Leuk om zo op dehoogte te blijven en super dat je mama zover gekregen hebt!!!! Laat haar maar lekker genieten hoor, misschien reist ze wel met je mee verder....... (haha).
    Nou heel veel liefs en dikke zoen van ons,

Marjolein

• 06 Oktober 2009 - 04:55

Linda:

Hey Eg,

Je maakt er alweer een mooi feestje van...je ziet van alles zeg! Mooi dat je het zo naar je zin heb...en wat lees ik...komen je ma and Bianca binnekort langs???

Hier in Canada alles goed. Ik heb het nog steeds super naar me zin! Het is hier nu maandagavond...zit lekker voor de tv. Eindelijk is de kachel weer gemaakt. Ik hoor ze allemaal zeuren over winterjassen...waarschijnlijk niks vergeleken met hier. De winter gaat hier ook echt beginnen...elke nacht vorst en de sneeuw komt eraan...Verders heb ik weinig te melden!

Have Fun,
    Linda

• 06 Oktober 2009 - 11:26

Marga:

Lieve Egberdien!! Het spijt me zo: ik check nauwelijks mijn hotmail meer. Ik dacht al eens aan jullie door te hebben gegeven dat ik gmail gebruik (mvdwestelaken@gmail.com), maar blijkbaar is dat niet goed aangekomen. Nu lees ik allemaal berichtjes...dat jullie elkaar weer hebben gezien tijdens een feestje van de organisatie van Tessa! Wat jammer dat ik dit heb gemist en jullie niet eens fatsoenlijk heb kunnen afzeggen. Jullie zullen ook wel hebben gedacht....En nog belangrijker: jij bent ineens een rondreis aan het maken!!! Wauw! Ik ben net meteen je verhalen gaan lezen en klinkt het goed. Aangezien ik met Beatrijs ook in Mexico ben geweest herken ik alles van wat je verteld. Echt leuk!!
    En nu ga je weer naar Antigua. Super. Ik hoop dat je bij Rolando en Silvia een slaapplek kunt krijgen. Dat zou mooi zijn. Mocht je mijn bericht lezen als je daar nog zin, wil je ze dan heel veel groeten van mij doen. En zet je wat foto's van de kids op je site?? Ik ben namelijk erg benieuwd hoe hard ze zijn gegroeid!
    Nou Eggie, heel veel succes met je reis. Pas goed op jezelf en veel plezier met je moeder. Wat leuk dat ze komt. Ik zal je site nu regelmatig gaan bezoeken om je in de gaten te houden. ToiToiToi

• 06 Oktober 2009 - 15:36

Arja:

Ha Meis!

Je bent weer helemaal in je element! Toppie.

Tof dat Wil ook nog komt! Wat een verrassing!

De zon schijnt hier ook een beetje dankzij je pica's en nog belangrijker, de video's. Een dolfijn deja-vu!

Tot februari! (heb de dingen bijna rond, binnenkort een mail met meer info ;-))

Liefs

Ps Dit bericht had ik natuurlijk ook in het Spaans kunnen schrijven maar ik ga zo hard vooruit, dan had je het vast niet meer gesnapt... ;-)

PS2 Mn ouders en Sven leven ook helemaal mee, we eten namelijk vandaag fajita's

• 06 Oktober 2009 - 17:07

Nynke:

Zit je nou gewoon een beetje te klagen bij je www op hyves???
    Pas op he....!!

• 08 Oktober 2009 - 13:40

Denise:

Hi meissie! wat een leuke verhalen allemaal.. Je maakt zo te lezen al veel gave dingen mee!

Helemaal te gek dat je moeder komt, geniet er maar lekker van..

Hier downunder gaat alles top, maar dat heb je al gelezen op m'n weblog.

Ik zal zeggen: geniet, geniet, geniet.. We spreken elkaar snel!

Liefs x x

• 19 Oktober 2009 - 12:19

Brenda Hofman:

Chica! Waar blijven de verhalen over Antigua, Alotanango, Pacaya... Nou ja, waar blijven de verhalen over Guatemala? Ben benieuwd! Beso Brenda

• 21 Oktober 2009 - 07:22

Jacky:

He Eggie,

Jeetje man wat gaaf.
    Begint wel weer te kriebelen hoor! Vooral met het herfst weer hier.
    Maar geniet ervan!