Panama, laatste land van Centraal Amerika alweer….
Door: Egberdien
Blijf op de hoogte en volg Egberdien
26 November 2009 | Panama, Panama-stad
Woensdag 18 november was mijn laatste verhaaltje uit Costa Rica. Die dag zijn Bianca en ik nog een keer lekker uit eten geweest en hebben toen de bus naar het vliegveld genomen. Bianca was mooi op tijd, dus zonder problemen ingecheckt. Bianca uitgezwaaid en toen ben ik met de bus weer terug naar San Jose gegaan.
Donderdagochtend ging de wekker vroeg, want om 6 uur wilde ik de bus naar de grens van Panama hebben. Samen met Stephan, een jongen uit Duitsland naar het busstation gelopen en een paar uur gehobbeld in de bus. Onderweg zag je hoe de bananen verwerkt werden, ze hangen namelijk in blauwe zakken aan de boom, die grote trossen worden aan een kabelbaan gehangen, zak eraf, schoongespoten en dan de vrachtwagen in voor vervoer. Ruim een kilometer voor de grens stopte onze bus ermee.... iedereen eruit, de buschaffeur probeerde het nog te fixen, maar nee we moesten wachten op de volgende bus. Toen zijn we maar gaan lopen, tassen op de rug en lopen in de hitte.... Aan de grens eerst de laatste colones omgewisseld en toen in de rij voor een exit stamp van Costa Rica. Nog een heel gedoe, want het paspoort van Stephan was gestolen, hij had inmiddels een nieuw paspoort, maar daar stond natuurlijk geen entreestamp in, dus ze wisten niet hoe lang hij in Costa Rica was geweest. Gelukkig had hij een kopie van zijn oude paspoort en met dat nummer konden ze achterhalen dat alles goed was en konden we verder naar Panama. Even de brug overlopen en hup je bent in Panama en de tijd gaat een uur vooruit. In Panama een entreestamp halen en met de shuttle naar de boot om naar Bocas del Toro te komen. Hier kwam ik Shana (Kentucky) weer tegen, had ik Puerto Viejo ook gezien en zij was samen met Dave (UK). Met z´n vieren naar een hostel op zoek gegaan. We kwamen uit in Hostel Heike´s en heel toevallig verbleef Gary (UK) daar ook. Gezellig allemaal weer bij elkaar. ´s Avonds dan ook met een grote groep uit eten geweest.
Vrijdagochtend lekker uitgeslapen en klaargemaakt voor de bikeride.... Een heftige fietstocht helemaal naar de andere kant van het eiland over vele heuvels/bergen.... (extremely hilly = lonely planet). Het duurde uren voordat iedereen wakker, uit bed en klaar was, dus toen we na 2 uur eindelijk weg wilden fietsen was het wel balen dat ik meteen al een lekke band had. Snel terug naar de fietsenverhuur en een andere fiets meegekregen. Na de heftige bikeride door hele mooie natuur kwamen we aan in Boca del Drago, super mooi strand en blauw water. Eerst een duik genomen in het water om wat af te koelen en daarna heerlijk gelunched aan het strand. Rond een uur of 4 moesten we toch echt aan de terugtocht beginnen want het wordt hier al om half 6 / 6 uur donker en je wilt hier niet in het donker fietsen zonder licht.... Gelukkig ging de terugweg makkelijker als de heenweg. Onderweg zagen we nog mooie koeien en een open lucht kerk. Terug in het hostel lekker een sandwich gemaakt en op het dakterras wat biertjes gedronken, dat hadden we wel verdiend!
Zaterdag stond de boattrip naar Isla Zapatillos op het programma, dat moet een heel mooi klein eiland zijn, helemaal omringd door strand. Dat leek ons wel wat. Helaas sloeg het weer om toen we op de boot zaten, het begon heftig te regenen dus besloten we naar Red Frog Beach te gaan in plaats daarvan. Hier aangekomen was het weer aardig droog. Lekker de zee ingegaan, maar de stroming was heftig. Helaas wilde de zon niet echt doorkomen, maar we hebben wel echte rode kikkers gezien!! ´s Avonds ben ik met Monique uit Duitsland lekker Mexicaans gaan eten en vervolgens met de boottaxi naar Aqua Lounge gegaan. Daar was Ladies Night, dat betekent gratis drinken voor de dames van half 10 tot half 12!!! Heerlijk joh! Dus wij zaten aan de bar ons lekker te bezatten, rum met ananassap en later rum met cola. Erg lekker. Maar ze doen hier wel ¾ alcohol en ¼ sap, dus dat slaat aardig hard aan... Was ook blij dat het half 12 over was en verder kon met water... Toen kwam ook de rest van het hostel (de mannen) en hebben we nog lekker gedanst.
Zondag was een rustig dagje, uitgeslapen, spullen ingepakt, in de hangmat gehangen en ´s middags de boot naar het vaste land genomen. Daarvandaan een nachtbus naar Panama City, samen met Gary en Chris. Hier kwamen we maandagochtend om 4 uur aan. Taxi naar het hostel genomen en daar op de banken verder geslapen. Om half 11 kregen we eindelijk een kamer en hebben we onze spullen gedumpd en gedouched om vervolgens de stad te gaan bezichtigen. We verblijven in Casco Viejo, het oude gedeelte van de stad en hier hebben we een historisch museum bezocht. De gids sprak geen Engels, dus we kregen uitleg in het Spaans. Gary spreekt nauwelijks Spaans, dus aan het eind vroegen we wat hij had verstaan en kwam hij met zijn COMPLEET eigen verhaal, hij had er geen bal van begrepen... erg grappig. Vervolgens het nationale theater bekeken, mooi gebouw. Daarna doorgelopen naar het paleis van de president...veel beveiliging en eigenlijk net niets te zien. ´s Avonds hebben we spaghetti gekookt en vond ik een Nederlands boek in de kast van het hostel waar ik lekker in ben gaan lezen.
Dinsdagochtend kwam Mimmie (Zweden) aan, zij was eerder ook in Bocas. Ik ben ´s morgens lekker gaan shoppen op Avenida Centraal en ´s middags met Mimmie naar het Panama Kanaal gegaan. Dit is heel interessant, een groot museum zat er ook bij en buiten kon je heel dichtbij zien hoe zo´n megagroot schip door het kanaal gaat en van waterhoogte wisseld. Daarna nog de artesania (souvenirs) markt geweest, want nu ik bijna naar huis vlieg, mag ik eindelijk een hangmat kopen. En het huis van mijn ouders is een perfect plekje voor een hangmat. ´s Avonds lekker grilled cheese & ham sandwiches gemaakt met Gary, Chris and Mimmie en toen moesten we alweer afscheid nemen van Chris en Gary. Zij gaan een 6 daagse zeiltocht maken naar Colombia toe.
Woensdag zijn Mimmie en ik naar Albrook Mall geweest, winkelen!! Wel heel erg Amerikaans hier, veel eetgelegenheden en airconditioning. De kleding was niet heel bijzonder en toen zagen we een Mexicaans restaurant. Heerlijk!! Lekker fajitas de pollo gegeten en ´s middags zijn we naar de film geweest. Voor 2,25 dollar konden we naar de film 2012 over het einde van de wereld. Een mooie film, maar ik geloof er geen barst van.... ´s Avonds hebben we gezond gekookt, aardappels met broccolie. Dat was lang geleden!! Mmmm
Vandaag is alweer m´n laatste dag in Panama. Vanmiddag nog een kerk bezocht dat een gouden altaar moet hebben, helaas was de kerk dicht. Wel heel mooi weer vandaag, dus lekker op een terrasje gezeten met Mimmie.
Morgen vlieg ik naar Florida voor heerlijk een weekje thuis bij m´n ouders!! Heb ik erg veel zin in. Weer ff lekker thuis, alles uitpakken en wassen.
Centraal Amerika zit er al weer op. Ruim 2 maanden zijn voorbij gevlogen! Maar heb me super vermaakt en kijk uit naar het tweede deel van mijn reis, ZUID AMERIKA!!!
27 November 2009 - 07:02
Bianca:
Eey Eggie,
Je had je nieuwe jurkje aan!!! Hij staat je echt goed hoor, haha!!
En wat zie ik nu, heb je boven geslapen in het hostel?! Goed hoor ;)!!!
Je hebt het echt leuk gehad in Panama, lekker gezellig met al die mensen!
Helemaal super!
Doe je ouders de groetjes...
Xx Bi -
27 November 2009 - 08:19
Ida:
Hey Eggie,
Wat een fantastische tijd weer in Panama zeg! De tijd vliegt inderdaad echt voorbij. Geniet lekker van het weekje bij je ouders, bijtanken voor je trip door Zuid-Amerika! Doe ze de groeten.
We keep in touch.
Liefs xx -
27 November 2009 - 12:01
Mieke:
He wijfie,
Echt super al die verhalen! Je maakt echt een hoop mee hoor.
Lekker dat je nu even kan gaan bijkomen bij je ouders! doe ze de groeten.
xx Mieke -
27 November 2009 - 18:28
Maaiken:
Eg, dit is echt niet jaloerssmakend, hoor....jij poepie-bruin, strandje, Panama-kanaal en zon en wij hier al een week in forse regenbuien :-(
Oooohhh, geniet ervan, meid! en wij genieten een beetje met je mee!
Veel liefs! -
27 November 2009 - 18:59
Greet:
Oi Egberdien, de anderen hebben het gras al voor mijn voeten weggemaaid. Dus om te zeggen dat het allemaal fantastisch is,(wat ook zo is natuurlijk!) is overbodig.
Ik blijf het geweldig vinden en sta er versteld van, dat je zoveel leuke mensen ontmoet, waar je danweer lekker mee op pad gaat.
Ook weer fijn om ff bij je famlie te zijn, waar je in je hangmat kan rusten. Laat je maar lekker verwennen. Want na zo'n vakantie, ben je toch echt aan vakantie toe; gigigi!
Ik weet zeker, dat je het in Zuid-Amerkia net zo geweldig zal vinden.
Veel plezier met alles wat je gaat ondernemen, boa sorte.
Groetjes van Greet N.
30 November 2009 - 00:03
Jessica:
Ja,eindelijk eens aan Maaik jouw waarbenjij.nu adres gevraagd(ja,hij is erg moeilijk)en je laatste verhalen zitten lezen.Veel komt me erg bekend voor en we hebben zelfs een paar bijna dezelfde foto's!Ook grappig te lezen dat je bij Rob en Marlous in huis zat(ken ik van de daklozenrondes)en dat jullie ook helemaal naar Rocky J's in Puerto Viejo waren gelopen om te zien dat het niks was...Waar zit trouwens die kapper Frank in Antigua,want ik heb daar nog geen fatsoenlijke(en goedkope)kapper kunnen ontdekken.
Ik ben nu in Bariloche in Argentinie,waai hier zowat uit m'n schoenen!Ook opeens stukken kouder,de verwarming staat hier binnen aan.Is voor het eerst dat ik een verwarming zie tijdens al m'n gereis door Centraal en Zuid Amerika.Nog maar een weekje,en dan ga ik lekker naar huis(nee,geen Nederland,maar Antigua).Nog veel plezier bij je ouders en daarna in Zuid Amerika!
Xx Jessica -
30 November 2009 - 00:06
Jessica:
Was trouwens erg benieuwd hoe jij die weersverwachting op je site had gekregen,maar ik zag dat ik het ook opeens had.Erg leuk voor het thuisfront,kunnen ze zien hoe lekker warm wij het hebben(behalve dan hier in Patagonie...). -
03 December 2009 - 10:50
Janneke:
Krijg weer helemaal heimwee naar de hostels, de mooie stranden, de gezelligheid, vanalles ondernemen met "vreemde" mensen. En die rum met ananassap wil ik ook wel uitproberen ;)! Ik dacht trouwens dat jij al lang een hangmat gekocht had.., maar ik kan je verzekeren, die uit Guata doet het super op mijn dakterrras! Veel plezier bij je ouders en fijne feestdagen alvast! Hasta luego -
05 December 2009 - 19:03
Silvia:
Hey Eg!!
Leuke foto's zeg!!
Echt lekker backpacken en dan de luxe hebben om tussendoor ffies naar huis te vliegen, haha ;-)
Super geregeld.. bijtanken en ook nuttig bezig zijn en dan weer gaan..
Heel veel plezier!!
Groetjes, Sil
ps. Tof jurkje! -
07 December 2009 - 15:52
Kim (GIBO):
Hallo, even een krabbel van mij. Het klinkt allemaal echt geweldig wat je allemaal doet en ziet en als je de foto's ziet kun je echt meelezen met je uitgebreide verhaal. Veel plezier nog verder en ik blijf met plezier lezen, nu over Zuid Amerika :-) -
12 December 2009 - 20:58
Brenda:
Hey Eggie,
Je bent alweer 2,5 maand aan het reizen! Wat gaat de tijd snel! Zo te lezen vermaak je je prima en leer je veel mensen kennen! Geniet er lekker van! Inmiddels ben je ook alweer 'n weekje bij je familie in Florida geweest. Ook daar zul je je wel weer prima vermaakt hebben!
Geniet er van! Dikke kus Brenda (ps: in juli krijgt Levi 'n broertje of zusje!!! ;-) XXX -
16 December 2009 - 21:38
Fred:
Egberdien
Wat is het stil aan de overkant.
grt
Fred